Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lumbini – kde se zrodil buddhismus

Na samotném jihu Nepálu, téměř na hranici s Indií, se rozkládá historicky údajně nejvýznamnější nepálské místo. Jde o Lumbini, kde se s největší pravděpodobností narodil princ Siddhárta Gautama, který byl později známý jako Buddha. Přestože jde o místo nesmírného historického a náboženského významu, na turisty zde téměř nenarazíte.

Buddha, tedy Probuzený, se údajně narodil v roce 543 před naším letopočtem, ale o přesném datu se neustále vedou spory. Jako Buddhovo rodiště je však celosvětově uznáváno právě Lumbini, kde jej měla porodit jeho matka Májádéví. Z Lumbini se pak začalo šířit jedno z hlavních světových náboženství – buddhismus. Lumbini leží jen 10 km od indické hranice, v nejsevernějším výběžku Ganžské nížiny.

Sloup jako důkaz

Badatelé a dobrodruzi z nejrůznějších koutů Evropy dlouho hledali důkaz o tom, že je tato osada skutečně Buddhovým rodištěm. Prastaré rukopisy psané v sanskrtu však uváděly, že v místě, kde se Buddha narodil, byl ve 3. století před Kristem vztyčen sloup krále Ašóky (Ashoka Pillar). Tento sloup připomínající komín, byl v roce 1896 nepálskými archeology skutečně objeven a tak o posvátnosti Lumbini od té doby nikdo nepochybuje. Na sloupu je patrný nápis, který říká, že se v tomto místě narodil Buddha, mudrc z rodu Šákjů. Další nápis na sloupu oznamuje, že panovník Ašóka na počest své návštěvy v roce 249 před Kristem osvobodil Lumbini od placení cla. Sloup byl v 7. století zasažen bleskem a rozpůlen na dvě části, proto musel být později svázán ocelovými obručemi. Dnes patří mezi největší zajímavosti Lumbini.

Lumbini, Nepál

Místo narození Buddhy

V sousedství sloupu se rozkládá malá vodní nádrž, která je velmi uctívaná. Právě v ní se totiž měla těsně před porodem koupat Buddhova matka, královna Májádéví. Podle dochovaných pramenů údajně rodila ve stoje, rukou se opírala o strom a malý princ Siddhárta přišel na svět z jejího levého boku. Dodnes jsou v okolí jezera k vidění pozůstatky stúp a chrámů zasvěcených právě Májádéví. Stavby jsou staré přibližně 2 500 let. Centrální chrám Maya Devi, v jehož základech se dochovalo zdivo z 3. století př. n. l., je údajně vůbec nejstarší stavbou v Nepálu. Většina staveb se rozkládá na pečlivě udržovaném trávníku a ty nejstarší z nich jsou zakryty plachtami a střechami, aby zůstaly ochráněny před každoročními monzuny. Tyto archeologické poklady, které souvisejí s narozením Buddhy, jsou souhrnně označovány jako Posvátný háj.

Nevyhasínající plamen

Přibližně půl kilometrů od sloupu Ašóky hoří Věčný plamen míru. Jeho smyslem je roznášet Buddhovo učení do všech světových stran. Zajímavé je, že ho ani mohutné monzunové deště neuhasí – buddhisté to berou jako důkaz jeho posvátnosti. Za Věčným plamenem začíná vodní kanál. Když do Lumbini vtrhli v 15. století dobyvatelé z rodu Mughalů, zanechali za sebou obrovskou spoušť. Všechny zdejší památky těžce poničili, ale cihlového vodního kanálu si nevšimli. Návštěvníci Lumbini si jej tak dnes mohou prohlédnout v původním stavu, ve kterém se mu podařilo přečkat dlouhá staletí.

Chrámy mnoha národů ale jedné víry

Nepálská vláda se již od 60. let 20. století snaží do Lumbini nalákat investory, kteří by se zasloužili o další rozvoj areálu a vybudování velkého buddhistického komplexu. Doslova za symbolické ceny nabízí nejrůznějším buddhistickým asociacím rozsáhlé pozemky, které se nacházejí po obou stranách kanálu. Vlastní Lumbini tvoří totiž jen pozůstatky stúp a chrámů, svaté jezírko a jeden přístřešek, kde kdysi stával chrám císaře Ašóky. Postupně zde tak vznikají nádherné buddhistické svatyně, často zdobené zlacenými střechami, nebo sochami. Narazit zde můžete na korejský, myanmarský, srílanský, vietnamský, čínský, laoský či tibetský buddhistický klášter. Za nejokázalejší stavbu v Lumbini je považován svatostánek japonský. Japonská buddhistická organizace Nippozan Myohoji zde v roce 2001 vystavěla monumentální Pagodu míru.

Lumbini, Nepál

Snaha přilákat turisty

Nepálská vláda má s Lumbini ještě velké plány, počítáno je s kulturními centry, parky a dokonce vodotrysky. Autorem celého projektu, po jehož dokončení má v Lumbini působit dokonce i mezinárodní buddhistický výzkumný institut, je věhlasný japonský architekt Kenzó Tange (1913 – 2005). Má být také vybudována nová silnice, která Lumbini propojí s 20 km vzdáleným městem Bhairava, kde se nachází hraniční přechod do Indie a také mezinárodní letiště. Bylo přestavěno z původně vnitrostátního letiště za účelem nalákání bohatých zahraničních turistů do oblasti. Mezi nejčastější návštěvníky patří turisté z Evropy, Spojených států amerických a Japonska. Přesto jich zde nezavítá tolik, jak by si toto místo zasloužilo.

Ačkoliv si dnes jen stěží představíme, jak vypadal tento chrámový komplex v dobách svého vzniku a více než tisíce let staré stavby upoutávají nově vybudované buddhistické kláštery, panuje v Lumbini zvláštní atmosféra, která je odrazem významných událostí, které se v těchto místech v dávných dobách odehrály.

- jap -

Článek byl zobrazen 21 099 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nepál

Vydejte se na jedny z nejznámějších treků v Nepálu - trek do Everest Base campu nebo na Manaslu trek. Poznejte zemi horských velikánů, ale i pohostinných lidí.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko