Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Káthmándú - metropole Nepálu

Pro většinu návštěvníků Nepálu je vstupní branou do této země její hlavní město, Káthmándú. Nepálská metropole má oficiálně zhruba 700 tisíc obyvatel, i když ve skutečnosti jich tu žije více. Leží ve stejnojmenném údolí, kde krom ní najdete ještě města Patan a Bhaktapur.

Ačkoliv Nepál si nejčastěji spojujeme s krásnou vysokohorskou přírodou a čistým vzduchem, Káthmándú je asijským městem se vším všudy – neustálým ruchem, divokou dopravou a hustým smogem, který je jedním z velkých zdejších problémů. Přesto svým kouzlem mnohým učaruje. V jeho úzkých uličkách najdete směsici buddhismu a hinduismu, mnoho zajímavých budov, tradiční život obyvatel i moderní hotely s veškerým komfortem pro turisty, stejně jako stánky s rukodělnými výrobky či obchody s nejnovějším trekovým vybavením.

Vzhledem k dlouhé historii je Káthmándú plné pozoruhodných památek. Známé je především Palácové náměstí (Durbar Square – náměstí tohoto jména najdete v několika nepálských městech), které je zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Jeho plocha je relativně malá, avšak obklopená nádhernými stavbami. Je tu velké množství pagodových chrámů, zdobených zdařilými dřevořezbami. Mezi nimi stojí za zmínku detailní erotické scény, které si západní turisté s oblibou fotografují. Na náměstí také najdete Kasthamandap, což znamená Dřevěný dům, podle nějž získalo celé město svůj název. Říká se, že byl postaven z jediného stromu (tato pověst se v Nepálu objevuje na více místech) ve 12. století, což je vzhledem k jeho velikosti těžko uvěřitelné.


Autor: Cheryl Marland

Pravděpodobně nejvýznamnějším prvkem náměstí je Hanuman Dhoka, bývalé královské sídlo rozprostírající se na ploše pěti akrů. Zahrnuje komplex paláců, chrámů a dvorů, pocházejících z 12. až 18. století a vybudovaných nepálskou královskou dynastií Malla. Jen průzkum tohoto areálu dokáže zabrat mnoho hodin, vstupné pro turisty je ovšem dosti vysoké.

Dále zmiňme některé z chrámů, jako jsou Trailokya Mohan Narayan, Vilar, Mandžu Deval, Šivův chrám, Kumari Dhar s krásně vyřezávanými balkony a okny a řada dalších.

Abychom však nezůstávali jen na náměstí, i jiné části Káthmándú mají co ukázat. Z několika buddhistických stúp je asi nejvýznamnější ta s krkolomným názvem Swayambhunath, ležící na kopci jižně od města. Říká se jí též Opičí chrám a při její návštěvě poznáte proč. Stoupá se k ní po strmých schodech, po jejichž zdolání vás čeká úžasný architektonický komplex i výhledy na město. Atmosféra důležitého duchovního centra je cítit na každém kroku, byť se zde již projevuje komercializace. Další významnou stúpou je Boudhanath, ta však leží zhruba 11 kilometrů severovýchodně od centra.

Pro Hinduisty má zase velký význam chrám Pashupatinath na břehu řeky Bagmati ve východní části města. Dvoupatrová pagoda je pro vyznavače tohoto náboženství jedním z nejposvátnějších míst vůbec. I když svatyně pochází už ze 4. století, její současná podobě vznikla až ve století osmnáctém.

Celá nepálská metropole není zajímavá pouze svou architekturou. I lidé, které památky nezajímají, tady mohou najít své. Káthmándú je opravdovým centrem kulturním i duchovním, s čilým každodenním životem a tak trochu mystickou atmosférou. Samozřejmě představuje rovněž důležitý zásobovací bod pro vysokohorské expedice do odlehlejších částí země.

Při návštěvě Káthmándú je třeba počítat s tím, že je turisty dosti navštěvované a místní rozpočet s nimi počítá. To na jednu stranu znamená velmi slušnou infrastrukturu, zajišťující cestovatelům pohodlí a moderní vymoženosti, na stranu druhou se za vstup do mnoha objektů platí, a někdy ne zrovna málo. Obyvatelé však jsou příjemní a nevnucují se vám stále s výrobky a službami (jako třeba v Indii). Každopádně je Káthmándú místem, které stojí za to vidět.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 4 292 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nepál

Vydejte se na jedny z nejznámějších treků v Nepálu - trek do Everest Base campu nebo na Manaslu trek. Poznejte zemi horských velikánů, ale i pohostinných lidí.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko