Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nepál

Nepálské království leží v jižní Asii ve středních Himalájích. Na severu se nachází nejvyšší hora světa, Mount Everest (8 848 m n. m.). Podnebí je tu sice teplé subtropické s monzunovými dešti, v horách však drsné až mrazivé.

Nepál je velmi chudou zemí, ale obyvatelé jsou tolerantní a otevření všem slušným návštěvníkům. Žije zde více než 70 různých etnických skupin s mnoha dialekty. Hlavní město je Káthmándú.

Nepál je kraj vysokých hor a nížinných kotlin. Je domovem orlů, nosorožců a možná i tajemného yettiho. Nepál je také země buddhistických i hinduistických svatyň. Je to mystické království, které dynastie ministerských předsedů až donedávna udržovala ve středověku. I přes pozvolné otevírání světu si Nepál zachovává svá tajemství.

Pokladnicí Nepálu je nedostižný kaleidoskop náboženství, umění a etnik. Hlubokou religiozitu hinduistů a buddhistů vyjadřují velkolepé chrámy a skulptury. Nepál je země, která okouzluje nejen nádherou svých památek, ale především krásou přírody. Nepál, to však není jen Himaláj. Kotlina kolem Káthmándú a Pókhary, oplývající památkami i neprostupná džungle národního parku Chitawan, ukazují další tvář království.

Himaláje neboli Domov sněhu jsou složeny z 3 hlavních pásem. Je to pohoří, které rozděluje Indický subkontinent od Tibetské náhorní roviny. Nachází se zde 10 ze 14 nejvyšších vrcholů světa, tzv. osmitisícovek. Nejvyšší horou světa i Himaláje je Mount Everest (8 848 m n. m.). Pohoří zasahuje na území Pákistánu, Číny, Indie, Nepálu a Bhútánu. Pramení zde Indus, Ganga-Brahmaputra a Jang-c-tiang. Annapurna je 55 km dlouhý masív ve středním Nepálu v Himalájích. Nejvyšší vrchol Annapurna I, měří 8 091 m, což z ní dělá 10. nejvyšší horu světu a jednu ze 14 osmitisícovek. Annapurna v překladu ze sanskrtu znamená „Bohyně sklizně“. Je to hora s šesti vrcholy a byla první osmitisícovkou, na kterou kdy člověk vystoupil.

Z himálajských výšin poté sjedete hlubokými zelenými údolími do hlavního města Nepálu, kde budete moci obdivovat zručnost a umění starých mistrů v bývalých královských městech Káthmándského údolí a pozorovat překotný život v úzkých křivolakých uličkách kontrastující s nekonečným tichem tibetské náhorní plošiny. Metropole Nepálu Káthamandú leží ve stejnojmenném úrodném údolí, které je ze všech stran obklopené horami a je uvedeno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Významné stavby najdete na náměstí Dárbar. Jsou to především staré paláce, chrámy a další budovy, které symbolizují vyspělost zdejší civilizace.

Lhasa je jedno z nejproslulejších míst na světě nacházející se v nadmořské výšce 3 760 m s posvátnou atmosférou a překrásným okolím. Významné náboženské centrum založil roku 633 král Songtsan Gampo. Dnešní dobou prakticky nedotčený způsob života místních obyvatel spolu s palácem Potala, kláštery Jokhongba Sera, chrámem Grepung a palácem Norbulingka dávají místu nepopsatelnou podobu.

Město Pokhara leží u kouzelného jezera a nabízí krásné výlety do okolních tibetských sídel, klášterů na vrcholcích hor, vápencových jeskyní a k úchvatným vodopádům. Překrásné vodopády Deví, kterým se říká také Deviny či Davidovi, se nacházejí zhruba 2 km jihozápadně od letiště v Pokháře. Legenda vypráví, že pramen Pardi Khola smetl cestovatele jménem Devin/David pod vodopády do podzemí, kde záhadně zmizel.

Nepálská svatyně Swayambunath je považována za nejstarší stúpu v Nepálu. Svým tvarem má stúpa připomínat lotosový květ uprostřed jezera. Kopec, z něhož se naskýtá nádherný pohled na celé Kathmandu, si vysloužil pojmenování „opičí chrám“, díky množství opic, které se zde obvykle vyskytují. Bothnath je velkolepá pagoda, která je největší na světě. Na stúpě jsou umístěny Buddhovy oči, které mají tři různé barvy – červenou, modrou a bílou. Nachází se zde největší modlitební mlýnek na světě, vysoký 5 m.

Bagmátí je řekou v Nepálu, která protéká údolím Káthmándú. Je považována za posvátnou řeku jak hinduisty, tak buddhisty. Na březích řeky je několik hinduistických chrámů. Řeka je také spojená s kremacemi, které se zde provádějí, když podle tradice musí být mrtvé tělo před samotnou kremací ponořeno 3x do řeky. Řeka Trisuli je nejpopulárnější raftingovou řekou s okouzlujícími roklinami a mohutnými peřejemi. Jedna část řeky protéká podél národní silnice a druhá, odlehlá část, pokračuje do národního parku Chitwan, kde jsou krokodýli a hroši.

Nejlepší období k návštěvě Nepálu je únor-květen a také říjen-listopad. Klima je v Nepálu vzhledem k výškovým rozdílům v jednotlivých oblastech velmi odlišné, ale v zásadě se pravidelně střídají čtyři roční období. Jaro a podzim jsou v jižním a středním Nepálu teplotně velmi podobné našim středoevropským podmínkám, směrem k jihu však teplota a vlhkost stoupá. Letní měsíce jsou ve znamení monzunových dešťů, kdy teploty přesahuji 35 °C. V horských oblastech je o dost chladněji a často fouká velmi studený vítr.

Nepálská kuchyně není nijak rozmanitá, odpovídá drsnému charakteru země. Typickým jídlem je "dhal bhat tarkari", což je luštěninová polévka a zelenina na kari. Zdejší lidé jsou přátelští, skromní a velice pracovití. Hlavně poslední dvě charakteristiky jsou podmíněné zdejšími přírodními podmínkami.

Dnešní složení obyvatelstva je výsledkem staletých migrací z Tibetské náhorní plošiny, Indického subkontinentu a střední Asie. Postupně docházelo k prolínání a míšení jednotlivých kmenů a národností, nicméně Nepálci i dnes tvoří pestrou směsici etnickou i jazykovou. Tato různost se odráží v kulturním bohatství a rozmanitosti země.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 300 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nepál

Vydejte se na jedny z nejznámějších treků v Nepálu - trek do Everest Base campu nebo na Manaslu trek. Poznejte zemi horských velikánů, ale i pohostinných lidí.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko