Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bhaktapur - nepálské město kultury

Po světě cestuje mnoho turistů, kteří se podívají do hlavního města určité země a tím to pro ně končí. Mají „zářez na pažbě“, že už v daném státě byli. Další kromě toho zamíří k vybraným „highlights“, nejvýznamnějším turistickým cílům. U nás k nim patří třeba Český Krumlov, v Nepálu mají místo něj Bhaktapur.

Také on je velmi zachovalým historickým městem, kde jako by se čas zastavil. Leží jen 13 kilometrů od hlavního města Káthmandú ve výšce 1 401 m n. m. v místě, které je odnepaměti zastávkou obchodní trasy mezi Indií a Tibetem. V současnosti tady žije asi 62 tisíc obyvatel. Právě vzhledem ke své pozici se Bhaktapur stal bohatým a prosperujícím městem, kde se dařilo nejen obchodu, ale i kultuře. Pro Nepál, ale vlastně pro celý svět, je toto místo živoucím muzeem s památkami nevyčíslitelné hodnoty, plné tradičního umění a architektury, dosud jen málo narušené moderním světem. Většina významných budov má svůj původ v 15. století.


Foto: prodejce ovoce  Autor: Cheryl Marland

Mezi pozoruhodnosti, které byste neměli minout, se určitě řadí pět náměstí – Durbar, Taumadhi, Dattatraya a dvojice Hrnčířských náměstí (Pottery Square). Tím hlavním je Durbar, patřící mezi památky UNESCO a obklopené mnoha nádhernými budovami. Nejvýznamnější je tzv. „Palác 55 oken“, který nechal postavit král Bhupatindra Malla v roce 1697. Bohužel, v roce 1934 byl silně poškozen zemětřesením a musel být opraven. Z původních 55 oken jich zbylo 53. Dnes je zde Národní galerie. Také další domy zdobené krásnými dřevořezbami však stojí za pozornost, především chrám Taleju (vstup pouze pro hinduisty), nebo třeba Zlatá brána a mnoho soch. Na náměstí je dosti rušno a často se tu konají různé slavnosti a festivaly.

Náměstí Tamaudhi dominuje monumentální pagoda Nyatapola z roku 1702, postavená na pěti stupních a zastřešená pětistupňovou střechou, dosahující výšky přes 30 metrů. Také tento chrám byl vybudován za  Bhupatindra Malla a rovněž zde je výzdoba fascinující. Zaujmou zejména sochy mytologických zvířat-bohů.

Na náměstí Dattatraya najdete stejnojmenný chrám, zasvěcený božské trojici Brahmovi, Šivovi a Višnuovi. Podle pověsti byl postaven v roce 1427 z jediného stromu.


Foto: Pottery Square Autor: Cheryl Marland

A abychom prohlídku náměstí dokončili, zbývají nám Hrnčířská náměstí. Přesně podle názvu tady najdete produkty hrnčířů, především keramické nádoby, které je téměř zcela zaplňují. Do toho zní rachocení dřevěných hrnčířských kruhů a pod šikovnýma rukama hrnčířů můžete sledovat, jak vznikají další výrobky. 

To ovšem zdaleka není vše – v  Bhaktapuru je k vidění mnoho dalších zajímavostí, budov a chrámů. Jmenujme ještě alespoň chrám Changu Narayan z roku 323, zřejmě nejstarší v oblasti, třípatrový Bhairavnath zasvěcený bohu Bhairavovi (krutá inkarnace Šivy), nebo Ganešův chrám Surya Vinak. Zajímavý je samozřejmě také každodenní ruch a život místních obyvatel.

Udržovat všechnu tu krásu v přijatelném stavu není snadné ani levné, takže město na renovaci památek vynakládá velké částky. Přesto není vše úplně ideální, a tak není divu, že za vstup do Bhaktapuru se platí 10 dolarů na osobu. Jistě se však jedná o dobře vydané prostředky, odměnou vám bude mnoho zážitků.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 3 232 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nepál

Vydejte se na jedny z nejznámějších treků v Nepálu - trek do Everest Base campu nebo na Manaslu trek. Poznejte zemi horských velikánů, ale i pohostinných lidí.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko