Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Shey Phoksundo NP - magie v nepřístupných horách

V Nepálu se nachází několik národních parků, zahrnujících rozličné typy krajiny a pokrývajících různě velká území. Tím vůbec největším je s rozlohou 3 555 čtverečních kilometrů Shey Phoksundo National Park. Větší část parku patří pod oblast Dolpa, zbytek (810 km2) se pak rozkládá v distriktu Mugu.

Kromě toho, že je největší, se park může pochlubit dalším „nej“ - leží zde nejhlubší jezero Nepálu, zvané Phoksundo. Jeho fantastická modř a úžasné scenérie v okolí patří k tomu nejlepšímu, co lze v Nepálu vidět. Mimořádně malebné jezero je ve skutečnosti vlastně přehrada, která však vnikla přirozeným způsobem, a sice sesuvem půdy před 30 až 40 tisíci lety. Dosahuje hloubky 145 metrů a jeho vody spadají přes „hráz“ z výšky 167 metrů, tvoříce tak velice fotogenický vodopád Suligad. I ten má své „nej“ - je to z hlediska nadmořské výšky nejvýše položený vodopád na světě. Samotné jezero totiž leží ve výšce 3 647 m n.m. Jeho odlehlost a špatná dostupnost jsou také důvodem, proč sem přes nespornou atraktivnost a výjimečnost míří jen velmi málo turistů.

Okolí jezera však není neobydlené. Přímo na jeho „hrázi“, asi půl kilometru od vodopádu, leží vesnička Ringmo, která má zhruba 200 obyvatel. Vyznačuje se tím, že její obyvatelé vyznávají tzv. bönismus, což je předbuddhistické náboženství s animistickými a šamanskými prvky. Ačkoliv v Nepálu dnes převažuje buddhismus, v této oblasti se tajuplný a tak trochu strašidelný bönismus se svou magií, obětmi a kultem démonů stále udržel. Dokonce byl dalajlámou uznán jako jedna z pěti tradičních duchovních škol Tibetu, přestože v minulosti panovala mezi oběma náboženskými směry značná rivalita. Každopádně nepřekvapí, že u vesnice stojí bönistický chrám. Zatímco buddhistické svatyně poutníci obcházejí po směru hodinových ručiček, u této je tomu naopak – pro zachování tradice ji tedy obejděte proti směru ručiček, abyste neurazili zdejší bohy.


Autor: Valerie

Hlavními důvody pro založení Národního parku Shey Phoksundo však nebyli bönisté, ba ani jezero, ale hlavně jedinečná fauna a flóra. Nacházíme zde lesy složené z himalájské borovice, smrku, jedle, cypřiše, topolu a břízy, v údolích roste také dub. Naopak ve velkých výškách už najdeme jen zakrslé jalovce a další odolné rostliny, ještě výše pak pouze „měsíční krajinu“ vysokohorské pouště. Park je domovem dnes již mimořádně vzácné a ohrožené šelmy, irbise horského (tzv. sněžného levharta). Stejně tak ohrožena je jeho hlavní kořist, nahur modrý čili bharal. Mezi další obyvatele parku patří černí a hnědí medvědi, vlci, šakali, divocí jaci, tibetské antilopy čiru, goralové (horské kozy), tahrové himalájští (druh velkého sudokopytníka) a řada dalších živočichů. Druhově jsou široce zastoupeni také ptáci.

Celá oblast parku je z hlediska infrastruktury poměrně málo rozvinutá a odlehlá. Trekingové výpravy musí být proto dobře vybavené a soběstačné. Nadšeným turistům však může nabídnout jedinečné zážitky z nefalšované divočiny, spojené s neobvyklou kulturou zdejších obyvatel.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 3 093 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nepál

Vydejte se na jedny z nejznámějších treků v Nepálu - trek do Everest Base campu nebo na Manaslu trek. Poznejte zemi horských velikánů, ale i pohostinných lidí.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko